LEV I NUET MEN LÄR AV HISTORIEN

tisdag 28 mars 2017

Häringe slott

Häringe slotts nuvarande huvudbyggnad uppfördes på initiativ av Gustaf Horn och stod färdig 1657 men gården har äldre vanor. Idag är det ett populärt turist- och utflyktsmål med en för året ny ägare, ett aktiebolag.

Det har varit olika ägare till slottet. Industrimannen Torsten Kreuger ägde slottet mellan åren 1929-1934. Han lät uppföra en ny trädgårdsanläggning och en swimmingpool, som troligen var Sveriges första. Slottet är omgivet av åkrar och ängar och i bakgrunden skymtar Landfjärdens vatten.
I slottsanläggningens förlängning söderut ligger Rotundan, som nås via ett förrum. Själva Rotundan, som byggdes under ägarparet Axel och Marguerite Wenner-Gren tid 1934-1974, består av en öppen, rund pelargång med cirka 25 meter i diameter och en fontänbrunn i mitten.
Det är härligt att trädet har fått företräde vid skapande av en omgivande mur. Stuprännan har avslutats vid varje sida på trädgrenen, som fått växa rakt genom muren.
Även parkens nuvarande gestaltning tillkom under paret Wenner-Grens tid. En allé leder fram till skulpturparken, där statyer från Peru och Irland samt de nordiska gudarna är avbildade i sandsten.
Här blev det en känsla av skönheten och odjuret. Det fanns många fina platser att slå sig ned på i den omgivande naturen - en picknick kommer det säkert att bli så småningom.

Länk:
Image-in-ing

3 kommentarer:

cat sa...

Det är så vackert med dessa gamla kulturarvsmiljöer! Fast statyerna är ju kanske mer skrämmande än vackra.

Birgitta Malmstedt sa...

Jag är värdinna för april. V 14 Gult, v 15 Skor, v 16 Motion, v 17 Djur.
Se mitt blogginlägg torsdag morgon.
Hälsningar
Birgitta

Hannele på Hisingen sa...

ser verkligen ut so ett slott